TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Dresdener Strasse 95

Deze kleine messing plaquette (Stolperstein of Struikelsteen) herdenkt:

* Fritz Heinrich Wolff, born 1891, "protective custody" 1938 Sachsenhausen, deported 1 March 1943, murdered in Auschwitz.

Fritz Wolff, een ingenieur en zakenman, werd in 1933 gearresteerd en in Spandau drie maanden vastgehouden omdat hij een communist was. De rest van de familie Wolff vluchtte naar Palestina. Hij weigerde en bleef om de succesvolle pelshandel van de familie te leiden. In 1937 sloot de Victoria Insurance Company echter de zakelijke hypotheek af en werd hij gedwongen te verkopen aan de Duitse spoorwegen. In 1938, na de Kristallnacht, werd hij in Sachsenhausen in zogenaamde beschermende hechtenis (Schutzhaft) geplaatst en daarna vrijgelaten omdat zijn broer Herbert Wolff hem een ​​visum voor Syrië garandeerde. Fritz bleef in Duitsland. Hij schreef op 31 mei 1939 aan zijn broer: "Ik beweer dat deze hele ruzie een liefdesstrijd tussen naties is ... Als er ooit enige vraag is over tot welke natie ik behoor, is het enige antwoord Duitsland." Hij en drie andere joden woonden in de Dresdener Straße toen ze allemaal in februari 1943 werden opgepakt en naar Auschwitz werden gedeporteerd.

Dina Gold, de achternicht van Fritz Wolf, liet in 2015 een stolperstein voor hem installeren, nadat ze een boek had geschreven over haar familie en haar zoektocht om erachter te komen wat er met hem en de eigendommen van de familie was gebeurd -- Stolen Legacy: Nazi Theft and the Quest for Justice at Krausenstrasse 17/18, Berlin..

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)