Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Sovjete Oorlogsbegraafplaats Rossosjka

Deze Sovjet oorlogsbegraafplaats is opgezet om Sovjet graven van de Tweede Wereldoorlog uit de regio samen te voegen. In 2007 waren hier 11,618 Sovjet soldaten en officieren begraven in 15 massagraven en 182 individuele graven. Er worden nog regelmatig soldaten in de grond bij Volgograd gevonden. Bij de ingang van de begraafplaats is het volgende opschrift te lezen:

"Deze oorlogsbegraafplaats staat op de plek, waar in 1942 de dorpjes Kleine Rossosjka en Grote Rossosjka (opgericht in de jaren '60 van de 19de eeuw) door het oorlogsgeweld van de aardbodem werden weggevaagd. De aarde is hier doordrenkt met het bloed van tienduizenden soldaten en onschuldige burgers. Zij fluisteren op dit moment:"

"Wij stierven in die verschrikkelijke uren. Het was ons niet gegund om te leven in het licht. Leef! Jij zult ons herinneren! Laat de eeuwige vrede op de wereld blijven."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Auke de Vlieger

Gerelateerde boeken

48.824049, 44.164435