TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stalinlinie - Restant Bunker Nr. 2 "Miljonair"

Deze bunker is in 1938 gebouwd als onderdeel van de KaUR (Karelskij Ukrepljenyj Rajon), het noordelijke gedeelte van de Stalinlinie. Het was ťťn van de grootste fortificaties van de regio en had muren van wel 2 meter dik. Tijdens de Grote Pattriotische Oorlog (1941-1945) werd de bunker op 11 september 1941 veroverd door de Finnen op de Sovjets. Tussen 1941 en 1944 lanceerde het Rode Leger verschillende tegenaanvallen met als doel om de bunker te heroveren. De laatste tegenaanval vond tussen 9 en 10 juni 1944 plaats. Urenlang werd er met zwaar geschut op de bunker geschoten en toch brak dit het Finse verzet niet. In tegendeel, de Finnen schoten terug met zware machinegeweren en mortieren wanneer ze de kans zagen om het te doen. Aangezien de Finnen een uitgebreide loopgravenstelsel om de bunker hadden gecreŽerd ging de verovering gepaard met veel moeite. Toen de Sovjet soldaten de bunker zelf bereikten werd die van binnenuit door de verdedigers opgeblazen.

De bunker tegenwoordig:

Tegenwoordig is er nog maar nauwelijks wat over van de bunker dat eens de regio domineerde met zijn gestalte. Een plaquette is op de ruÔne bevestigd om de Sovjet soldaten te herdenken die bij de vele pogingen om de bunker te heroveren zijn omgekomen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)