TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schans van Schilde

De Schans van Schilde is onderdeel van de Stelling van Antwerpen.
Deze bakstenen en betonnen schans werd gebouwd tussen 1909-1912.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog schoot de schans onderhoudsvuur naar het Duitse leger.
Op 9 oktober 1914 trok het Belgische leger zich terug uit de schans en werd de schans opgeblazen zodat die niet in handen van de vijand terecht zou komen.
Sindsdien is het gebouw in ongebruik.

De schans van Schilde heeft een langwerpige opbouw (evenals de andere schansen) met een totaal breedte van ca. 65 m. Het was omringd door een 15 m brede gracht. Het oppervlak bedroeg ruim 2 hectare. De schans is gebouwd uit ongewapend beton en moest bestand zijn tegen 21 cm kaliber. Later werd de betonsamenstelling aangepast door een hoger cementgehalte om weerstand te kunnen bieden aan 28 cm geschut.

De bewapening van de Schans van Schilde voor het onderhoudsvuur bestond uit twee keer twee houwitsers van 12 cm en twee keer twee 7,5 cm kanonnen op plaataffuit.

Tussen de twee Wereldoorlogen werd een aantal aanpassingen doorgevoerd. Er werden twee flankeringsbunkers geplaatst en twee abri conjugués, bewapend met mitrailleurs. Een andere belangrijke maatregel was de aanleg van de anti-tankgracht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)