Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Gepantserde Trein Tula

Gepantserde trein № 13 ęTula-werkerĽ, gewoonlijk ęTulyakĽ genoemd, is een van de patronen van gepantserde Sovjet-treinen van de eerste maanden van de oorlog. Het idee om de gepantserde trein te maken ontstond toen het 2e Duitse tankleger onder bevel van generaal Guderian in Orjol kwam en de weg naar Moskou leek te worden geopend. Het fort op wielen werd in korte tijd gebouwd door het locomotiefdepot van Tula. Op 27 oktober 1941 verliet ęTulyakĽ de poorten van het depot. Gepantserde trein № 13 verdedigde het station Tula-1 en de stad tegen de aanvallen van de Duitse luchtvaart met behulp van luchtafweergeschut, weerstond de aanvallen van de vijandelijke bommenwerpers op de stations Homyakovo, Revyakino en Nizhnie Prisady.

Begin december 1941 werd gepantserde trein №13 ęTula-arbeiderĽ naar het zuidwestelijke front gestuurd. Aan de vooravond van de nieuwe 1942 stond de pantsertrein op het station Bely Kolodez ten noordwesten van Charkov. Hier nam het vaak deel aan veldslagen, waarbij de vijandelijke luchtaanvallen werden afgewezen. Begin april 1942 werd gepantserde trein №13 opgenomen in de 60e afzonderlijke pantsertreinen divisie, gevormd uit twee gepantserde treinen - №2 ęTula workerĽ en № 15 - en naar het zuidelijk front gestuurd, waar het deelnam aan de veldslagen bij Charkov. De pantsertrein beŽindigde zijn gevechtspad in de regio Tambov.

De restauratie van de trein begon in februari 2015. Het werd gemaakt door de specialisten van het Tula-wagendepot (VCHDE-18), autoreparatiewerkplaatsen Uzlovaya (VCHDR-25) en Tula (VCHDR-17), het Tula Station of Civil Constructions (NGCH-11) en het auto-depot Novomoskovsk (TCH-22). Deze oude nog steeds niet gedood door de tijd en niet in stukken gesneden wagens die de Tula-mensen zochten bij de stations en toegangswegen van industriŽle ondernemingen, verzamelden ook nauwgezet informatie en tentoonstellingen voor de toekomstige expositie. Op 8 mei 2015 werd de gerestaureerde pantsertrein geopend als museum op het treinstation van Tula in Moskou.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: visittula.com, Fyodor Telin
  • Foto's: Fyodor Telin

54.200181, 37.578794

Lees meer (1)