TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlands Oorlogsgraf Begraafplaats Kerkbuurt Steenwijkerwold

Op Begraafplaats Kerkbuurt in Steenwijkerwold is één Nederlands Oorlogsgraf uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit is het graf van:
Renze de Ruiter, gefusilleerd op 02-10-1944.

Op 01-10-1944 werd door de nog maar 16-jarige Belgen Florimont Beke en Walther Weinsberghen, leden van de Waffen-SS en ingedeeld bij het commando in de Johan van den Kornputkazerne in Steenwijk, een list bedacht die aan Renze de Ruiter het leven zou kosten.
Zij meldden zich die avond bij de buren van De Ruiter, deden zich voor als geallieerde parachutisten, spraken Engels en maakten met gebarentaal duidelijk andere kleding nodig te hebben.
Omdat buurman Jan Wardenier geen Engels sprak, werd Renze de Ruiter opgehaald, die kwam in het gezelschap van zijn vrouw, bezoekster Jenny de Jong, en de Leeuwarder onderduiker Appie Jorna.
Door de Belgen werd aangegeven dat zij naar het vliegveld van Havelte moesten gaan ter voorbereiding van de landing van een aantal collega parachutisten, besloten werd dat De Jong en Jorna de mannen vanuit Witte Paarden (destijds Achterbuurt) te voet naar deze locatie zouden brengen.
Tijdens een stop bij de boerderij van Hanne Terwisscha, verloor Jorna de voorzichtigheid uit het oog, sprak (onder invloed van alcohol) over de daar aanwezige onderduikers waarop Walther Weinsberghen na enige tijd het groepje verliet.
Hij keerde onmiddellijk naar zijn standplaats terug om zijn leidinggevende, de beruchte SD Hauptscharführer Fritz Habener, in kennis te stellen waarop diezelfde nacht nog een inval volgt bij de families Wardenier en De Ruiter in een poging eerst daar onderduikers te vinden.
Renze de Ruiter bleef ontkennen onderduikers te herbergen waarop hij meermalen tot bewusteloosheid toe werd mishandeld door Fritz Habener die uiteindelijk aan de Servische Sturmmann Majores opdracht gaf tot liquidatie van de weerloze man.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Herma de Vries
  • Foto's: Herma de Vries