TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Max-Ott-Platz 3

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:

* Karl Böttinger, geb. 1891, dwangarbeid, bommen onschadelijk maken, dood 17 november 1944.
* Matthias Holzer, geb. 1887, dwangarbeid, bommen onschadelijk maken, dood 17 november 1944.
* Andreas Rehrl, geb. 1899, dwangarbeid, bommen onschadelijk maken, dood 17 november 1944.

Karl Böttinger, Karl Böttinger en Andreas Rehrl waren 3 spoorwegmannen die bij het Salzburger Staatsgerechtshof in de gevangenis zaten voordat ze naar dwangarbeid werden gestuurd om op te ruimen na een Amerikaans bombardement. Alle drie werden gedood toen een bom die ze probeerden onschadelijk te maken op de Max-Ott-Platz ontplofte.

Er is weinig bekend over Matthias Holzer en Andreas Rehrl, behalve dat beiden getrouwd waren.

Karl Böttinger, een bekwame timmerman, werd veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf omdat hij een paar rijksmarken had betaald als bijdrage aan de revolutionaire socialistische verzetsgroep. In 1954 werd een straat in de Liefering-buurt van Salzburg naar hem vernoemd.

"Stolpersteine" is een kunstproject voor Europa van Gunter Demnig om de slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme) te herdenken. Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm koperen plaquettes die in de stoep zijn geplaatst voor de laatste vrijwillige residentie van (voornamelijk joodse) slachtoffers die door de nazi's zijn vermoord. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, geboortedatum en plaats (meestal een concentratiekamp) en overlijdensdatum. Door dit te doen, geeft Gunter Demnig elk slachtoffer een individueel monument. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmud: 'Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten.'

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

47.808235, 13.04173