TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Panther Tank Ausf. G

Dit was de leidende Panthertank van Kampfgruppe von Cochenhausen, (onderdeel van de 2. Panzer-Division) die in de vroege morgen van 24 december rond 6:00 een mijn liet exploderen waardoor de tank uitgeschakeld werd.

Dit gebeurde in het veld net onder het kasteel, nabij de kruising van de N510 en de N48. Deze tank is later naar de kruising voor het cafť in Celles (bij Dinant) verplaatst.

Deze Panther is ťťn van de drie die nog in de Ardennen te vinden zijn, de anderen staan in Houffalize en Grandmenil.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jean Paul Pallud - The Battle of the Bulge, After the Battle/Then and Now
  • Foto's: Peer Franken (1,5) & Kees Jan Koster (2,3,4)

Gerelateerde video's

Gerelateerde boeken

  • Artikel door Pieter Schlebaum
  • Geplaatst op 29 mei 2008

Ardennenoffensief

Op 16 december 1944 lanceerden de Duitsers een laatste grootschalig offensief tegen de aan het westfront snel oprukkende geallieerde troepen. Er waren maar liefst 24 Duitse divisies bij het offensief betrokken. Veel van deze divisies waren net geformeerd of opnieuw uitgerust.

  • Artikel door Frank van der Drift
  • Geplaatst op 11 mei 2003

PzKpfw V Panther

Toen Duitse troepen in juni 1941 de Sovjet-Unie binnentrokken, kwamen er na verloop van tijd meldingen binnen van Sovjettanks die kwalitatief veel beter waren dan de Duitse en ook zwaarder bepantserd waren. Antitankwapens hadden er geen effect op en deze tanks konden zonder moeite elke Duitse tank aan. Het ging hier om de nieuwe KV-1 en de T-34/76. De T-34/76 zou ťťn van de beste tanks van de Tweede Wereldoorlog worden en de meest geproduceerde tank ooit. Op dat moment werd er besloten om een krachtigere middelzware tank te ontwikkelen, die goed opgewassen moest zijn tegen en zelfs iets beter moest zijn dan zijn Sovjet-tegenhanger, de T-34/76. Voorwaarde was dat de tank snel in productie kon gaan. Deze tank zou aan het einde van de oorlog samen met de PzKfw IV het hart van de Duitse Panzers vormen.