TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Crash Douglas C-47

Het monument is net buiten het dorp gelegen aan de Route de Saint-Thomas. Het staat niet met bebording aangegeven.

Op 11 augustus 1943 was C47 42-92061 op weg van Nutts Corner Airfield bij Belfast naar St Mawgan Airfield in Cornwall. Door slecht weer heeft de crew St Mawgan gemist en eindigden uiteindelijk boven bezet Bretagne. Hier werden ze onderschept door Feldwebel Aloïs Schnöll en zijn collega (naam onbekend). Beiden maakten deel uit van het 2e Von Richthofen squadron en vlogen in FW 190’s. De C47 werd vervolgens neergeschoten en crashte in een veld even buiten Pleuven (foto 3). Bij de crash kwamen 2nd Lieutenant Lloyd C. Mahurin, 2nd Lieutenant Sidney H. Jablowit, Corporal Sam Kahn en Flight Officer Louis E. Rapin om het leven. Crewchief Sergeant Cecil E. Bell overleefde de crash en is met hulp van het Franse verzet terug naar Engeland gekomen. Daarna is hij op een vliegveld in de buurt van Dallas, Texas gaan werken. Hij leeft overigens nog steeds.

Mahurin, Jablowitz, Kahn en Rapin werden voor de kerk in Pleuven begraven. Na de bevrijding zijn ze herbegraven. Mahurin is op Ardennes terecht gekomen (waar ik uiteindelijk zijn graf enkele jaren geleden heb geadopteerd. Jablowitz ligt op Britanny in St. James. Kahn is terug naar de VS gegaan en ligt in Miami, FLA en Rapin in St. Ignace, MI.

Het monument in Pleuven is jaren geleden geplaatst al klopt de info niet geheel. Namen staan er niet goed op en er staat dat ze neergeschoten zijn door ME109’s. Na wat onderzoek vanuit mijn zijde bleken het FW190’s te zijn. Tevens blijkt C47 42-92061 de eerste Dakota in West Europa te zijn die is neergeschoten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jimmy Hilgen
  • Foto's: Jimmy Hilgen

47.901729, -4.040372