TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Begin "Death Railway Line"

Dit monument markeert het begin van de Birma-spoorlijn (1942-1943).

Om ervoor te zorgen dat voorraden de Japanse troepen die in Birma vochten konden bereiken, besloot het keizerlijke Japanse leger een spoorlijn aan te leggen om de haven van Bangkok met Birma te verbinden. Ze brachten een plan nieuw leven in dat decennia eerder door de Britten was overwogen maar afgewezen.
In juni 1942 begonnen ze aan beide uiteinden van de voorgestelde lijn te werken. Het Thaise einde was bij NongPlaDuk (Ratchburi) en het Birmese einde bij Thanbyuzayat. Deze twee ontmoetten elkaar in oktober 1943 in KonKoita in Thailand.
De Thai-Burma Railway, ook wel bekend als de Death Railway, was in bedrijf tot hij in juni 1945 werd verbroken door bommenwerpers van de Britse Royal Air Force.
Tegenwoordig markeert een museum gewijd aan de spoorweg en de arbeiders - geallieerde krijgsgevangenen en Aziatische dwangarbeiders - die aan dit project werkten, het startpunt in Birma.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

15.95597, 97.729907