TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Rue Vinave d’Ile 16

Deze kleine koperen gedenkplaat (Stolperstein of struikelsteen) herinnert aan:

* Aron Wolfson, geboren in 1906 in Polen, gearresteerd op 26 augustus 1942, geïnterneerd / vastgehouden in Mechelen, gedeporteerd 1942 Auschwitz, vermoord.

Achtergrond

Aron Wolfson was een koopman, getrouwd met Elza née Sluchny (geboren in 1908). Hun dochter, Anny Augusta Wolfson, werd geboren in augustus 1942, slechts drie weken voordat Aron werd gearresteerd.

Elk van de 3 Wolfsons stond op een lijst van de afdeling van de politie van buitenlandse Joden die naar het werkkamp Dannes-Camiers werden gestuurd voor zaken betreffende buitenlanders. Dit weinig bekende kamp is genoemd naar twee aangrenzende dorpen in Noord-Frankrijk. Gevangenen werkten aan de versterking van de Atlantikwall langs de kusten. De dorpen Dannes en Camiers deelden een treinstation, van waaruit gevangenen via Mechelen (Mechelen), België, naar Auschwitz werden gedeporteerd.

De dochter van de Wolfsons, Anny, overleefde (en legde in 1994 een getuigenis af over haar vader Aron aan Yad Vashem). Er is geen informatie gevonden over hoe ze het heeft overleefd, noch over het lot van haar moeder (Arons vrouw), Elza Wolfson née Sluchny.

"Stolpersteine" is een kunstproject voor Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme). Stolpersteine ​​(struikelstenen) zijn kleine koperen plaquettes van 10x10 cm die in de stoep zijn geplaatst voor het laatste vrijwillige verblijf van (veelal Joodse) slachtoffers die door de nazi's zijn vermoord. Elke plaquette is gegraveerd met de naam, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de overlijdensdatum van het slachtoffer. Hiermee geeft Gunter Demnig aan elk slachtoffer een individueel monument. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam is vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)