Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument Crash Lancaster ED 988

Monument voor de omgekomen bemanning van de gecrashte Lancaster op 26 juni 1943.

De bemanning:
RAF - Sgt Leonard Bennett (Staartschutter), 31 jaar
RNZAF - F/S Lawrence George Porritt (Mid-upper), 21 jaar
RAF - Sgt Ronald William Mepsted (Navigator), 20 jaar
RAF - Sgt John Dillon (Marconist), 22 jaar
RAF - Sgt Cyril Connah (Boordwerktuigkundige), 22 jaar
RAF - P/O Charles Pharaoh Reynolds (Bommenrichter), 21 kaar
RAAF - F/S Leslie Jack Naile (Piloot), 27 jaar

Na 75 jaar een monument voor zeven omgekomen oorlogshelden van de Lancaster bommenwerper 988 ED
Op het Kerkplein in Westbeemster werd op dinsdagavond 26 juni 2018 tijdens een massaal bezochte plechtigheid, georganiseerd door werkgroep Monument Aircrash Westbeemster, een gedenksteen onthuld ter nagedachtenis van de omgekomen inzittenden van de Lancaster bommenwerper 988 ED, die daar in de nacht van 25 op 26 juni 1943 in een nabij gelegen weiland neerstortte.

Het vliegtuig steeg in de nacht van 25 op 26 juni 1943 op van de Engelse vliegbasis Grimsby in Lincolnshire, Oost-Engeland. Het maakte deel uit van een formatie met doel Gelsenkirchen in het Duitse Ruhrgebied. Bij het naderen van de Nederlandse kust ter hoogte van IJmuiden werd door de Duitse Flak (luchtafweer) geschoten. De ED 988 werd geraakt en er brak brand uit in de motoren van vermoedelijk de linkervleugel. Het vliegtuig raakte onbestuurbaar en kwam brandend in een glijvlucht naar beneden, waarbij een van de afgebroken motoren na een sprong over het dak van de kerk tegen de pui van De Kerckhaen belandde. De eigenaar van het weiland, J. Scheringa en zijn buurman P. Dekker spoedden zich naar de rampplek.

Volgens verklaring van Scheringa verdwenen een of meer bemanningsleden in de duisternis en aanvankelijk werd daarom gesproken van overlevenden, maar aangenomen kan worden dat alle zeven bemanningsleden de ramp niet overleefden.

Bennett, Mepsted en Porritt (uit Nieuw-Zeeland) werden door de Duitsers uit het wrak gehaald voordat dit ongeveer twee uur later met enorme kracht explodeerde. Ze werdeem op 29 juni 1943 begraven op de Oosterbegraafplaats in Amsterdam op het door de Commonwealth War Grave Commission verzorgde geallieerde ereveld. De namen van de vier vermiste mannen Ė Connah, Naile (uit AustraliŽ), Dillon en Reynolds Ė staan vermeld op het grote Runnymede Air Forces Memorial, in Surrey, Zuid-Engeland.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

The Avro Lancaster, Manchester and Lincoln
Avro Lancaster - Handley Page Halifax - Short S.29 Stirling
The Worldís Greatest Military Aircraft
Avro Aircraft since 1908
Avro Lancaster 1945-1965