TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Lancaster JB 652

De tekst op het monument luidt:

DEZE STEEN IS GEPLAATST DOOR DE INWONERS VAN HALESWORTH UIT DANKBAARHEID VOOR DE DAPPERHEID VAN FLYING OFFICER D.W. FIELD EN ZIJN BEMANNING VAN AVRO LANCASTER JB 652 "A" APPLE NO. 7 SQUADRON (PATHFINDERS) RAF OAKINGTON

IN THE NACHT VAN 20 DECEMBER 1943 WERDEN FLYING OFFICER DONALD WILLIAM FIELD EN ZIJN BEMANNING, ZWAAR BESCHOTEN TIJDENS EEN NACHTELIJKE MISSIE NAAR FRANKFURT. HIERDOOR WERDEN ZE GEDWONGEN OM MET DE VOLLEDIGE BOMMENLAST TERUG TE KEREN, OMDAT DOOR EEN BESCHADIGING VAN HET HYDRAULISCH SYSTEEM, DE BOMMEN NIET KONDEN WORDEN AFGEWORPEN. DE PILOOT HEEFT ER MEER DAN UUR UUR ALLES AAN GEDAAN OM HET BESCHADIGDE VLIEGTUIG IN DE LUCHT TE HOUDEN. DAARNA HEEFT HIJ ZIJN BEMANNING OPDRACHT GEGEVEN OM UIT HET VLIEGTUIG TE SPRINGEN. WARRANT OFFICER RICHARD BRADLEY SMITH DFC KWAM HIERBIJ OM, OMDAT ZIJN PARACHUTE NIET OPEN GING. FLYING OFFICER FIELD DEED ZIJN UITERSTE BEST OM HET VLIEGTUIG OP HOOGTE TE HOUDEN EN STUURDE HET WEG UIT HET BEWOONDE GEBIED VAN HALESWORTH. HIJ SPRONG UIT HET VLIEGTUIG OP CA 800 VOET. DAARNA CRASHTE HET TOESTEL IN OPEN GEBIED TUSSEN WISSETT EN CHEDISTON. DOOR ZIJN MOED EN VOLHARDENDHEID IS HALESWORTH BESPAARD GEBLEVEN VAN ZWARE SCHADE EN EEN GROOT AANTAL SLACHTOFFERS DOOR DE GROTE BOMMENLADING IN HET VLIEGTUIG.

DE BEMANNINGSLEDEN VAN 'A' APPLE WAREN:
PILOT F/O DONALD WILLIAM FIELD DFC
FLIGHT ENGINEER Sgt PETER KOFOED
NAVIGATOR F/Sgt TOMMY KELLY CGM, DFM
AIR BOMBER F/Sgt ARTHUR HALVORSEN
WIRELESS OPERATOR Sgt ROBERT CRAWLEY
MID UPPER GUNNER Sgt GEORGE ARMSTRONG
REAR GUNNER W/O RICHARD BRADLEY SMITH DFC

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)