TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Woning Andrée de Jongh

Andrée Eugénie Adrienne de Jongh was decoratrice bij Sofina in Malmedy en verpleegster in het Sint-Janshospitaal te Brugge. Ze was de oprichtster van de Comète ontsnappingslijn samen met Arnold L.C. Deppé en Henri De Bliqui. Arnold Deppé van opleiding radiotechnicus en had voor de oorlog tien jaar aan de Frans-Spaanse grens gewerkt voor het filmbedrijf Gaumont. Andrée haar grote voorbeelden waren Gabriëlle Petit en Edith Cavell.

De lijn was bedoeld voor de repatriëring van militairen en regeringspersoneel. De ontsnappingslijn kende diverse tegenslagen maar men slaagde erin deze steeds te herstellen en hield stand tot het einde van de oorlog. Andrée (alias Dédée), werd op 15 januari 1943 op een onderduikadres in Urrugne (Frankrijk) door de Gestapo opgepakt. Dédée werd na ondervraging en te zijn gemarteld overgebracht naar de concentratiekampen Ravensbrück en Mauthausen. Op 22 april 1945 werd Dédée samen met nog ca 800 andere gevangenen vrijgelaten na bemiddeling van het Rode Kruis (tussen Heinrich Himmler, Reichsführer van de SS en graaf Folke Bernadotte, de neef van de Zweedse koning en vicepresident van het Zweedse Rode Kruis).

De lijn heeft meer dan 700 personen gerepatrieerd waarvan 288 piloten. Dédée heeft er zelf 118 gegidst en heeft de oversteek 32 maal gemaakt. Van de meer dan 2.000 helpers zijn er 216 die hun medewerking met de dood hebben bekocht. Op haar grafsteen (perceel 23 – perk 17) te Schaarbeek (Evereststraat 4) prijkt de volgende tekst: Dédée, ta lumière ne s’éteindra jamais.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

België in de Tweede Wereldoorlog 2
Het stille verzet