TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De grot De Gaulier

Zo’n twee weken voor de bevrijding van Sedan door het Amerikaanse leger, kwam een groep Franse pro-nazi’s op 22 augustus 1944 naar Sedan,
terwijl de vijand zich al aan het terugtrekken was richting Duitsland.
Het waren dit keer niet de milice-troepen van Darnand, maar troepen van de Francisitische (fascistische) partij met de fanatieke en moordzuchtige leider Paoli,
hij was ook verantwoordelijk voor de Gestapo van Bourges.
Deze partij kwam voort uit de Francisitische beweging die was opgericht door Bucard.
Eén van de fascisten van Paoli had een lichamelijke beperking, waardoor de angstige inwoners van Sedan deze groep de bijnaam gaf van « de bende van de gebochelde ».
Deze moordlustige fascisten lokten enkele verzetsstrijders in de val :19 verzetsstrijders werden doodgeschoten en 2 andere raakten zwaar gewond.
Deze moordpartij duurde twee dagen, op 28 en 29 augustus. Op 28 augustus schoten ze één voor één 9 landgenoten neer in de Givonne-vallei.
Pierre Discrit raakte gewond en wist als enige te ontsnappen. De 29e augustus was zowaar nog gruwelijker.
Bij de grot van Gaulier werden 10 inwoners van Sedan geëxecuteerd met een nekschot, nadat ze gemarteld waren.
Een van de sadisten had zelfs een oor afgesneden van één van de slachtoffers en liet deze vol trots aan de anderen zien.
De familie van dokter François werd uitgeroeid : samen met de arts stierf ook zijn vrouw, hoogstpersoonlijk doodgeschoten door Paoli zelf, en twee zwagers Jean en Robert Barré.
Een elfde heldhaftig slachtoffer, Georges Cablat, overleefde op wonderbaarlijke wijze de slachtpartij.
Hij raakte lichtgewond en viel neer tussen de dodelijke slachtoffers en deed alsof hij ook dood was.
Helaas raakte hij toch nog zwaargewond doordat ze nog een laatste kogelregen afvuurden op de lichamen om er zeker van te zijn dat iedereen dood was.
Cablat werd naar een ziekenhuis gebracht en met succes geopereerd door dokter Martin.
Daarna dook hij onder bij een non, die zijn moordenaars op een dwaalspoor zette toen ze naar hem op zoek waren.
Hij heeft de oorlog overleefd, maar hij heeft nooit het beeld kunnen vergeten hoe zijn beste vriend en collega, Michel Choinet, doodgeschoten werd en vlak voor hem op de grond viel.
Ze werkten in dezelfde textielfabriek.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)