Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument Executies 8 September 1944 Wapserveld

Het monument in het Wapserveld te Doldersum is opgericht ter nagedachtenis aan zes jonge mannen die hier op 8 september 1944 door de bezetter zijn gedood.

Op het monument staat de volgende tekst:

OP DEZE PLAATS WERDEN
8 SEPTEMBER 1944 ZES JONGE
MENSEN OMGEBRACHT. ZIJ
WAREN GEVLUCHT UIT HET
ARBEIDSKAMP TE VLEDDER.
DE GESTAPO VOND HEN HIER
EN FUSILLEERDE ALLEN.

ZIJ DIE VIELEN:

GERARDUS M. VAN CORSTANJE
JAN VAN DIJK
PIETER GROENHUIS
WILHELMUS KLOONEN
DAVID OOMENS
CHRISTIAAN VAN TONGEREN.


Het Arbeidskamp in Vledder werd tot 2 oktober 1942 gebruikt als werkkamp voor Joodse mannen. Ze moesten wegen aanleggen, aardappels rooien, de heide ontginnen of bomen omzagen. Vanuit dit kamp zijn de Joodse mannen in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 naar Westerbork vervoerd. Daar werden ze gedeporteerd naar de concentratie- en vernietigingskampen in het oosten van Europa.
Na die nacht kwam het kamp in gebruik van de Nederlandse Arbeidsdienst. De mannen moesten hetzelfde werk doen als de Joden. In de nacht van 7 op 8 september wisten eenentwintig arbeiders te vluchten tijdens een overval van een verzetsgroep op het Arbeidskamp in Vledder waar zij tewerkgesteld waren. Zij werden over vier holen in het Wapserveld verdeeld. Het grootste hol, waar negen van hen zich schuilhielden, werd op 8 september door de Duitse Sicherheitsdienst ontdekt. Twee jongens werden gespaard om de andere holen in het veld aan te wijzen. Deze werden echter niet gevonden. De zeven andere jongens werden door de bezetter gefusilleerd op de heide. Eťn van hen overleefde de schoten, maar werd blijvend invalide.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

De verhoren
Encyclopedie van de Holocaust
Discipelen van de duivel
Hitler - Hoogmoed 1889-1936
Hitlers moordenaars
Hitler - Vergelding 1936-1945

52.8903646, 6.2543089

Lees meer (2)