TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum "Winter 1944"

Geschiedenis
In december 2004 Ė organiseren we een eerste tijdelijke tentoonstelling met als thema Winter 1944. De collectie komt uit de kast, met een mooie tentoonstelling tot gevolg. Wat tijdelijk is wordt permanent in 2008 met de inrichting van de eerste verdieping van het museum.
In 2020 na meer dan 50 jaar verzamelen (sedert 1969), is de 2de verdieping eindelijk klaar en alle andere ruimtes hebben een grondige renovatie gekregen.

Bijzonderheden
Het verhaal van museum "Winter 1944" begint op 10 mei 1940. De Duitsers vallen BelgiŽ binnen en bombarderen de bruggen over het Albertkanaal van Vroenhoven, Veldwezelt, Ö De familie van de uitgeweken dochter Agnes Hermans (Rohnnyís grootmoeder) uit Veldwezelt, vluchten richting Borlo. Helaas, zowel de vluchtende familie als de Duitsers komen gelijktijdig toe in Borlo. Jaren later luistert Rohnny als kind naar de oorlogsverhalen tijdens de veelvuldige familiebezoeken in Veldwezelt: hier kwamen we bomkraters tegen, daar is een vliegtuig gevallen, dat huis is gebombardeerd, daar is die begraven, Ö.. Op 10 jarige leeftijd krijgt Rohnny zijn eerste Amerikaanse helm en een gamel, achtergebleven op de hoeve van zijn grootvader Willem. Het begin van een hele verzameling, een passie.

Het tweede luik van het museum is de link met het Ardennenoffensief. Na de bevrijding in september en tijdens de winter 1944-1945, waren er veel Amerikaanse soldaten in Borlo en omstreken, aanwezig. De streek was ťťn van de plaatsen waar de soldaten kwamen uitrusten van het oorlogsgeweld in de Ardennen. Maar er waren vlakbij ook verschillende munitiedepots. Het vliegplein van Brustem slechts een boogscheut ver, ook dit bracht ook beweging met zich mee.

Het verhaal van de tweede Wereldoorlog wordt vertelt aan de hand van dioramaís. waarbij er veel aandacht gaat naar de plaatselijke gebeurtenissen en het dagelijks leven in de oorlogstijd, met de Duitse bezetting. Engelse soldaten vertolken eveneens een rol in een aantal displays. De rol van de vrouw in de oorlog is dus niet vergeten. Denk hierbij de vrouw thuis aan de haard, maar ook aan Augusta Chiwy als vergeten verpleegster in Bastogne. Ook Fitje Pitts, de Amerikaanse Rode Kruis medewerkster werkzaam in de mess van de officieren in Brustem heeft haar plaats gekregen. De uitgebreide collectie vrouwen uniformen in het museum is uniek in Belgie en omliggende landen.

Waarom bezoeken?
Het museum bestaat uit verschillende dioramaís, met de nodige uitleg. Touchscreens en videobeelden zul je er niet vinden, wel levensechte taferelen uit de oorlogsperiode, maar ook presentatiekasten met duizenden items zijn er te zien.
Op de binnenkoer is uniek fotomaterieaal te bewonderen uit de onmiddelijke omgeving van het museum, maar ook verschillende vliegtuigmotoren en een oefenbom, maken deel uit van het terrasmeubilair.

Locatie
Het museum is gelegen in Borlo-Gingelom. Naast het museum is er ook een taverne en een B&B/hotel. Een museum bezoek kan dus geen opstakel vormen, indien je reisgenoot geen interesse heeft voor een oorlogsmuseum. De reisgenoten verpozen op het terras met een streekbier, koffie, taart, of maken een wandeling. Wil je meerdere musea in de omgeving verkennen, dan is dit natuurlijk de uitgelezen plek om een verblijf in Het Pachthof te boeken. Er zijn verschillende musea op korte afstand te bezoeken, maar ook de Amerikaanse Begraafplaats in Neuville en Condroz is niet ver af.

Toekomst
5 Lange oorlogsjaren, brengen vele verhalen, vele gebeurtenissen met zich mee. Momenteel werken we aan de samenstelling van enkele rondritten (zowel voor wagen als fiets) waarbij je ter plaatse kennis maakt met de plaatselijke oorlogsgebeurtenissen zoals het herdenkingskruis voor Luitenant-Piloot Albert Brel, de geheime landingsplaats van Duitse vliegtuigen, het sabboteren van de treinsporen door het verzet, een bijna "Belgisch" Oradour, de schuilplaats van Amerikaanse piloten, en nog veel meer.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Betty Claes, Museum
  • Foto's: Peer Franken (1, 2, 3), Museum "Winter 1944" (4, 5, 6)

Gerelateerde boeken

50.74051547, 5.1816201

Kerstmis 1944 Borlo op 21 en 22 december 2013

dec2013

Kerstmis 1944 Borlo op 21 en 22 december 2013

Voor wie afgelopen weekend nog niet genoeg heeft gehad aan Bastogne kan dit weekend terecht in het Belgische Borlo. Bij het Museum Winter 44 worden levende wintertaferelen uit de oorlogsperiode getoond. Te bezoeken op zaterdag 21 december vanaf 10 uur tot zondag 22 december 16 uur.

Lees meer

Bevrijdingsfeesten Borlo op 7 en 8 september 2013

aug2013

Bevrijdingsfeesten Borlo op 7 en 8 september 2013

In september organiseert het Winter 1944 museum de bevrijdingsfeesten in Borlo. Het weekend van zaterdag 7 en zondag 8 september zal in het teken staan van de tijd dat de Amerikaanse soldaten terug kwamen van het Ardennenoffensief, om uit te rusten van het oorlogsgeweld.

Lees meer