TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Dieren in Oorlog

De Australian War Animal Memorial Organisation (AWAMO) stichtte de eerste internationale dieren memorial in juli 2016 te Pozieres nabij de (Windmill – Pozieres Ridge). (foto 1)

Er werd voor Pozieres gekozen omdat daar een enorm aantal dieren omkwamen tijdens de gevechten aan de Somme.
Men schat dat ongeveer 9.000.000 nutsdieren stierven of verdwenen tijdens de gevechten in de 1ste Wereldoorlog.
Dieren werden voor allerlei opdrachten ingezet tijdens het conflict.

Een bronzen paard "Emering Spirits" en een bronzen hond "Faithfull Partner" staan voor alle dieren van beide kanten uit de 1ste Wereldoorlog. (foto 2)
In het begin van de oorlog werden paarden nog veeleer ingezet bij de cavalerie naargelang het conflict vorderde meer als lastdier.

In de manen van het paard vinden we aan een zijde een Rode Kruis hond en een duif terug, zowel de hond als de duif heeft een bericht capsule aan hun poten aangebracht. (foto 3)
Op de andere kant is er een ezel en muilezel afgebeeld.(foto 4). De ezel en de muilezel werden voornamelijk ingezet om zware lasten te dragen of gewonden te vervoeren.

De hond memorial draagt een dogtag met als inschrift "Our Spirits Live On". (foto 5)
Honden werden voor allerlei karweien ingezet zoals boodschappen en materiaal overbrengen, eerste hulp bezorgers, hulp bij het zoeken naar gewonden, vijandelijke soldaten ontdekken en natuurlijk als beste vriend in de loopgraven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Francky De Rous
  • Foto's: Francky De Rous