TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hill 112

Hill 112 is één van de dominerende heuvels ten zuidwesten van Caen. Gelegen tussen de Odon in het noorden en de Orne in het zuidoosten had men vanaf hier een goed overzicht over het slagveld. Niet alleen was Caen en het vliegveld duidelijk te zien, maar ook de heuvels ten zuiden van de Orne. Hausser noemde de heuvel "de sleutel tot de achterdeur van Caen".

Hill 112 werd al meegenomen in operatie Epsom (26-30 juni 1944). Het doel van die operatie was om zowel de Odon als de Orne over te steken vanuit een startpunt gelegen ten westen van Caen. Het doel: het hoger gelegen gebied ten noordoosten van Bretteville-sur-Laize, pal ten zuiden van Caen. Om hier te komen moest men ook Hill 112 innemen. Voor de geallieerden slechts een tussenstop naar het einddoel, voor de Duitsers echter hét punt dat ten alle koste verdedigd diende te worden.

Op 28 juni waren de eenheden van de 11th Armoured Division bij Toumauville een brug over de Odon overgestoken. Het volgende doel zou de Orne zijn, waarvoor ze Hill 112 in handen moesten krijgen. De volgende dag om 05:30 kreeg B Squadron van de 23rd Hussars het bevel om Hill 112 in te nemen. De opmars ging via Baron-sur-Odon richting L'Égalité om daar rechtsaf te slaan richting de heuvel, langs de kaarsrechte oude Romeinse weg die er nu nog ligt.

Gedurende de ochtend zou B Squadron vastlopen op de Duitse verdediging; het werd verder versterkt met eenheden van C Squadron en infanterie van de 8th Rifle Brigade. De zware gevechten zouden de hele dag duren. De Britten wisten Hill 112 te bereiken en in te nemen. Dat ging wel gepaard met zware verliezen. Er werden circa 40 Sherman tanks uitgeschakeld. Echter, 11th Armoured Division bevond zich in een ver vooruitgeschoven positie; de flanken waren niet beschermt. Via de Ultra-berichten werden de geallieerden er op gewezen dat er extra Duitse versterkingen naar het front gestuurd werden. Dit was het II. SS-Panzerkorps. Er werd dan ook besloten om deze kwetsbare positie op te geven en terug te trekken naar het dal van de Odon. Operatie Epsom eindigde met een bruggenhoofd over de Odon, maar niet over de Orne.

Operatie Jupiter moest daar verandering in brengen. Deze operatie startte op 10 juli en had als doel de heuvelkam met Hill 112 en de ervoor liggende dorpen Baron en Fontaine-Étoupefour in te nemen. De operatie paste in het plan van Montgomery om zoveel mogelijk Duitse pantserdivisies rond Caen te binden en daarbij de Amerikaans troepen in het westen uit te laten breken. Hiervoor werden er rond Caen steeds nieuwe aanvallen uitgevoerd, waaronder Jupiter. Na het innemen van de heuvelkam zouden andere eenheden een door schrijdende beweging maken en bruggenhoofden moeten slaan over de Orne. Eenmaal over de Orne lag een relatief vlakke terrein, ideaal voor pantsereenheden om snel een opmars naar het zuiden te maken en de vitale uitvalswegen rond Caen veilig te stellen.

Helaas wisten de Britten ook deze keer de heuvel niet te veroveren. Er werden wel veel Duitse eenheden afgeschreven, waardoor de operatie toch nog succesvol leek. Het zou tot 4 augustus duren alvorens de 53rd Welsh Infantry Division de heuvel zonder veel tegenstand wist in te nemen.

Eind jaren 40 werd al het eerste monument voor de 43rd Wessex Division op de heuvel geplaatst. De top van de heuvel ligt niet bij de Churchill-tank en de andere monumenten, maar meer naar het zuiden. Kijkt men nu naar het zuiden dan ziet men links een oude boomgaard en rechts een klein bos. Dit laatste bos was er in 1944 nog niet. Enkel de boomgaard was er. De top van de heuvel ligt bij de westelijke hoek van de oude boomgaard, vlak bij de ingang van het nieuwe herdenkingsbos.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken