TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Het Ulma Familie Museum van Polen Die Joden Redden in Wereldoorlog Twee

Het idee van de oprichting van het museum in Markowa ontstond eind 2007. Op 30 juni 2008 nam het lokale parlement van de provincie Podkarpackie een unanieme resolutie aan over de oprichting van het museum. In 2009 werd het toezicht op het bouwproces overgedragen aan het kasteelmuseum in Łańcut. De site werd overgedragen door het lokale zelfbestuur van de gemeente Markowa. De auteur van het architectonisch ontwerp is Mirosław Nizio. Het constructieproces werd uitgevoerd door Skanska S.A. van oktober 2013 tot oktober 2015. Het museum werd geopend op 17 maart 2016.

Het belangrijkste doel van het museum is om heldhaftig optreden te tonen van de Polen die de Joden hielpen tijdens de Duitse bezetting, waarbij ze hun eigen leven en het leven van hun families riskeerden.

Het is het eerste museum in Polen dat gewijd is aan degenen die tijdens de Shoah Joden in het bezette Polen hebben gered. De hoofdtentoonstelling presenteert de bekende en gedocumenteerde gevallen van hulp aan Joden in de huidige provincie Podkarpackie. In de toekomst zal het interessegebied ook andere gebieden van bezet Polen omvatten.

Hoewel de nadruk ligt op de meelevende houding van Polen ten opzichte van het lijden van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn ook roemloze aspecten van de Pools-Joodse betrekkingen tijdens de Duitse bezetting aan de orde. Het museum vormt een belangrijke verklaring in het debat over het gedrag van Polen tijdens de Shoah.

De tentoonstelling wordt aanbevolen aan iedereen die dialoog en wederzijds respect ondersteunt, en aan iedereen die een deel van zijn / haar lokale geschiedenis wil leren vertellen tegen de achtergrond van tragische gebeurtenissen die Polen en Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

50.022668, 22.317204