TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Slachtoffers Vuurstormen Begraafplaats Friedhof Ohlsdorf Hamburg

Op deze Begraafplaats Friedhof Ohlsdorf in Hamburg bevinden zich vele Oorlogsgraven en Monumenten uit de Eerste- en de Tweede Wereldoorlog en ook uit de Frans-Duitse Oorlog. Ook is er een apart gedeelte voor de Joodse Begraafplaats.

Dit monument herdenkt de slachtoffers die omkwamen bij bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Voor het grootste deel betreffen dit mensen die omkwamen tijdens Operatie Gomorra. Gedurende een reeks van bombardementen op Hamburg tussen 24-7 en 3-8-1943 ontstonden er vuurstormen en kwamen naar schatting 40.000 mensen om het leven.

De naam van het monument luidt "Vaart over de Styx" een verbeeldt een scene uit de Griekse mythologie met de dodenveerman Charon en zijn boot. Het monument wordt aangevuld met 18 eikenhouten balken met daarop de namen van de getroffen woonwijken. Deze balken zijn geplaatst boven de door gevangenen uit Neuengamme gegraven massagraven met daarin 36.918 slachtoffers.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Jan de Jager
  • https://gedenkstaetten-in-hamburg.de/gedenkstaetten/zeige/friedhof-ohlsdorf-mahnmal-fuer-die-opfer-des-feuersturms

53.623498, 10.03394