TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Mont Sainte-Odile

Dit monument op Mont Sainte-Odile herdenkt de mannen van de regio Alsace-Lorraine die gedwongen werden ingelijfd in de Wehrmacht of de Waffen-SS tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Deze mannen werden Malgré-nous (Tegen onze wil) genoemd. Sommigen van hen werden ingezet bij misdaden tegen de Franse bevolking zoals bij Oradour-sur-Glane. De meeste werden ingezet aan het Oostfront, ongeveer 130.000 mannen werden hier ingezet waarvan er 40.000 omkwamen of vermist raakten. Velen hebben jaren in krijgsgevangenkampen gezeten.

Veel Malgré-nous deserteerden uit de Wehrmacht om bij het verzet te gaan of om naar Zwitserland te vluchten, met het risico dan hun familie zou worden afgevoerd naar concentratiekampen. Vanwege dit risico bleven de meeste in Duitse dienst. Na de oorlog werden zij beschouwd als verraders of collaborateurs, hoewel zij vrijwel geen andere optie hadden dan met de Duitsers mee te vechten.

Naast dit monument is er ook een plaquette ter nagedachtenis aan de geestelijken uit de Elzas die zijn omgekomen terwijl ze hun land of de kerk dienden, tussen 1648 en 1948.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

48.438245, 7.406016