TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bevrijdingsmonument Carei

Dit monument, geplaatst op een plein in de stad, is gebouwd door beeldhouwer Vida Gheza en architekt Anton Damboianu. Het werd in 1964 opgericht ter nagedachtenis aan de militairen die hun leven gaven bij de bevrijding van deze laatste bezette Roemeense stad, Carei, op 25 oktober 1944. Deze dag staat bekend als de Legerdag.

Het geheel is opgericht uit witte steen. De maten zijn groot. De voorste opening meet 18 meter breedte en 12 meter hoogte. Het is opgebouwd uit vijf symbolische elementen; een hoofd van een boer welke waardigheid en stabiliteit voorstellen (symbolen van de Boeren opstand), een toegangspoort gelijk aan de poort van Maramures (poort van opoffering), een bloemen plantende vrouw (symbool van de vernieuwing), het gezicht van een soldaat (symbool voor de actieve bijdrage aan de bevrijding van het land) en een Obelisk zoals de zuilen van de kerken van Maramures (symbool van de eeuwige vlam). Op de Obelisk is in het Roemeens de tekst "Eer aan de soldaten van het Roemeense Leger, gevallen in de gevechten voor de bevrijding van het land" aangebracht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

47.683101, 22.46953