TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

La Plaine au Bois Site - Schuur van de Massamoord - Esquelbecq

Een koeienstal waarin honderd gevangenen werden opeengepakt in de late namiddag van dinsdag 28 mei 1940. Later herbouwd en in 2001 ingehuldigd door twee overlevenden van het bloedbad: Alf TOMBS en Bert EVANS.
Twaalf leden van het 2e SS-bataljon onder bevel van Wilhelm MONHKE begonnen de slachting door vijf granaten in de schuur te gooien. Een Britse kapitein, Lynn ALLEN, probeerde te ontsnappen, met Bert EVANS die gewond raakte, zijn arm was bijna afgerukt door de explosie.
Terwijl ze langs de heg renden, met hun hoofd gebogen om het geweervuur van de SS te ontwijken, kwamen de twee mannen aan bij een vijver.
In de stal ging het bloedbad verder. Omdat de S.S. er niet in was geslaagd iedereen te doden, werden twee groepen van vijf overlevenden naar buiten gebracht en meedogenloos in de rug neergeschoten.
Op dat moment brak er een storm uit en het moorden ging verder, geweerschoten maaiden mannen neer die tot nu toe ongedeerd waren gebleven. Van de ongeveer honderd gevangenen overleefden er een 15-tal. Op vrijdag 31 mei 1940 werden ze ontdekt en verzorgd. Voor een aantal van de groep was het helaas te laat, ze stierven in doodsangst nadat de S.S. de plaats van onheil had verlaten, lachend om wat ze hadden gedaan.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge

Gerelateerde boeken