TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Oorlogsmonument Erichshagen

Het nieuwe ontwerp werd voltooid in 2007 als vervanging van een eerder monument en bevat glazen panelen, houten banken, lage bakstenen muren en een stalen kruis dat een inloopmonument creŽert. Een rij van drie glazen panelen aan de zuidkant draagt ​​de namen van 71 soldaten gedood in de Eerste Wereldoorlog en 136 doden in de Tweede Wereldoorlog. De namen worden vermeld in alfabetische volgorde voor het jaar waarin ze zijn gedood (inclusief 1946, 1947 en 1956 voor WW2). De WW2-namen zijn verdeeld in de gesneuvelden en de missende (35). Voor alle personen worden alleen de voor- en achternaam van de overledene gegeven. Het laatste paneel bevat de aanvullende tekst: 'en de vele vrouwen, mannen, kinderen van wie de namen hier niet zijn genoemd'.

Aan de oostkant zijn twee glazen panelen, waarvan ťťn met een citaat (in het Duits) van Jeremia 29.11: 'Want ik weet welke plannen ik voor je heb', verklaart de Heer, 'plannen om je te laten slagen en niet om je te schaden, is van plan om geef je hoop en een toekomst. De andere is ingeschreven met 'Peace' in het Duits, Russisch, Grieks, Turks, Latijn, Arabisch, Hebreeuws, Spaans / Portugees, Indiaas, Frans, Engels, Pools, Chinees, Nederlands / Afrikaans, Zoeloe en Italiaans.

Op een stenen podium staat een paneel dat is gered van het vorige monument op de locatie. Het luidt: "Vrede zij over hun graven. Vrede zij met u." Twee stenen panelen zijn ook gemaakt van de oorspronkelijke monumentale WW1-tribune aan de noordkant.

De drie lage bakstenen muren dienen als banken en hun stenen bladen zijn voorzien van de woorden: Waardigheid (WŁrde). Justitie (Gerechtigkeit). Tolerantie (Tolerany), Vrijheid (Freiheit). De enige wereld (Die eine Welt). Toekomst (Yukunft). Waarschuwing (Mahnung). Herinnering (Erinnerung). Verzoening (VersŲhnung). Mourning (Trauer). Encounter (Begegung).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Andy Pegler
  • Foto's: Andy Pegler