TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Geheim Leger Bourseigne-Neuve

Het monument herdenkt de verzetsstrijders van het Geheim Leger die tijdens de zomer van 1944 de parachutisten van de Belgische SAS eenheid opvingen op de site genaamd Plaine Buffle.

Op de gedenkplaat staat de tekst :
"Voorbijganger, gedenk !
Op deze plek hebben verzetsstrijders van het Geheime Leger (ZV, S5 GR C) tijdens de zomer 1944 parachutisten van de Belgian Special Air Service onthaald.
Allen wilden ze België bevrijden.
Eer en erkentelijkheid "
Plaine Buffle, Bourseigne-Neuve september 1994.

Al in 1942 werd het bevel gegeven om mogelijke toevluchtsoorden voor mobilisatie te zoeken, evenals geschikte plaatsen, gelegen aan de rand van bossen en ver genoeg weg van de huizen voor de landing van parachutisten. De coördinaten werden geregistreerd op militaire kaarten en doorgegeven aan Londen. De vlaktes werden vernoemd naar een letter van het alfabet of een naam van een dier, bloem, vogel of soldaat.
In de regio Gedinne waren er twee vluchtvlaktes nl. de Bourseigne-Neuve " Buffle " en de Rienne-parachutevlakte " Grenadier ".
Voor de vlakte " Grenadier " werd in Rienne een identiek gedenkteken geplaatst.
Er was een Franse, Engelse en Nederlandse versie van de gedenkplaat.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge + Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Luc van Waeyenberge (1, 2), Marie-Christine Vinck (3, 4)

Gerelateerde boeken

De Tweede Wereldoorlog

50.003298, 4.860854