TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Iron Mike Monument

Het monument Iron Mike, beeld een Amerikaanse paratrooper uit. Het is vernoemd naar St Michael, de partoon heilige van de Airborne. Het monument is een replica van het beeld dat voor de US Army Infantry School in Fort Benning U.S.A. staat. Het Iron Mike monument is onthuld op 7 juni 1997 door Majoor-Generaal Kellogg, commandant van de 82nd Airborne die op de dag van de onthulling een herdenkingssprong maakte met zijn mannen.

Op het monument staat de volgende tekst in zowel het Frans als Engels:
Iron Mike
A grateful tribute to American Airborne soldiers of "D-Day"
6 June 1944 – 7 June 1997


Vlak naast het monument staat een ander monument in de vorm van een opengeslagen boek met de volgende tekst:
To pass on the memory,
to remind that today
We live in peace,
freedom, and dignity
Because others
gave their life for the US


Aan de andere kant van Iron Mike staat een bronzen tafel met een tekening van de slag in dit gebied. Hierop is ook de Sherman tank te zien, die vast kwam te zitten in de zijkant van de weg.

Verder zijn op deze lokaties nog andere bezienswaardigheden te zien, zoals de 82nd Airborne monumenten, monument voor de Medal of Honor ontvanger PFC Charles DeGlopper en de fox hole van General Gavin.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ewoud van Eig
  • Foto's: Randy Brandt (1), Lennard Bolijn (2, 3), Ewoud van Eig (4, 5)