TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument van het 5e Westfaler Lansiers Regiment

Het monument bestaat uit een bronzen ruiten op de rug van een steigerend paard. De ruiter draagt het typische uniform van het 5e Westfaler Lansiers Regiment, en houdt de teugels in zijn linkerhand en zijn lans bijna verticaal in zijn rechterhand.

Het eerste ontwerp, gemaakt door Wilhelm Kreis werd afgewezen en vervangen door het bestaande ontwerp van Richard Langer (1879-1950). Het monument werd officieel onthuld op 26 mei 1929 door Franz von Papen. De ceremonie had een sterke nationalistische boventoon en steunde de dolkstootlegende. Dit en de schade die was opgelopen in de Tweede Wereldoorlog zorgde er bijna voor dat het moment gesloopd zou worden. Daarentegen werd besloten om het monument te houden en te renoveren in 1953.

Originele inscriptie (tot 1953):
‘Als duizend een man doden is dat niet glorieus, dan is dat niet eervol, omdat er in latere dagen gezegd zal worden dat het Duitse Leger won’.

De gerestaureerde inscriptie uit 1953 luidt als volgt:
‘De eervolle herinnering aan het 5e Westfaler Lansiers Regiment en voor degene die zijn gestorven voor het vaderland 1815-1918’.

Het 5e regiment was gevormd in 1815 als antwoord op de ontsnapping van Napoleon van Elba. Het regiment vocht mee in de Slag bij Ligny (16 juni 1815) en maakte vanaf 1822 deel uit van het garnizoen in Düsseldorf. Vervolgens diende het in de Oostenrijks-Pruisische Oorlog in 1866, in de Frans-Duitse Oorlog (1870-1871), in de Bokseropstand in 1900 en in de invasie van België tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het regiment werd opgeheven in 1918.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)