TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Grindelhof 8

Deze Stolperstein (ook wel Struikelsteen genoemd) herdenkt:

* Lea Esther Zloczower geb. Fruchter 1885, "Polenaktion" 1938, Bentschen / Zbaszyn, Zbaszyn Camp, 1939 Lemberg, lot onbekend.

Lea Esther Zloczower werd geboren in Polen en werd later een Duits staatsburger. Zij en Chaim Zloczower (ook een in Polen geboren Duitse burger) huwden en hadden minstens drie kinderen: één zoon, die het overleefde en een getuigenis aflegde aan Yad Vashem, een zoon die werd vermoord, en een dochter, Betty, die in Lwow , Polen (getto van Lemberg) was tijdens de oorlog. Het lijkt erop dat zowel Chaim als Esther op 28 oktober 1938 uit Duitsland werden verdreven als onderdeel van de actie van de nazi's tegen joden van Poolse afkomst die in Duitsland woonden. Ze gingen blijkbaar naar Lemberg / Lwow in 1938. Chaim stierf in 1941. Lea Esther Zloczower was in 1939 in Lemberg / Lwow; daarna is haar lot onbekend.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)