TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Bogenstraße 32

Deze Stolperstein (ook wel Struikelsteen genoemd) herdenkt MarionWerner.

* Hier studeerde Marion Werner, geb. 1923, gedeporteerd1941 Lodz/Litzmannstadt, 1942 Chelmno/Kumhof, vermoord.

Marion Werner was een van de zes kinderen van Victor en Olga Werner. Ze waren protestanten (Lutheranen), maar haar ouders moesten zich registreren als Joden.

Marion studeerde op dit adres van 1933 tot 1938 aan de Helene Lange School. Haar vijf broers en zussen werden allemaal gered door kindertransporten en overleefden. Marion bleef bij haar ouders. Op 25 oktober 1942 werden Victor, Olga en Marion Werner naar Lodz gedeporteerd. Elf maanden later werden ze alle drie gedeporteerd naar het vernietigingskamp Chelmno, waar ze waarschijnlijk bij aankomst werden vermoord.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Een andere stolperstein voor Marion Werner ligt bij de stolpersteine voor haar ouders op Woldsenweg 15 in Hamburg-Nord.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)