TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum Piana delle Orme

Het museum ligt nabij de plaats Latina om exact te zijn tussen Borgo Faita en Borgo S. Michele in. Het museumpark telt zo’n 25.000 m² maar heeft niet helemaal een WOII gehalte.

Het park is verdeeld in een groot aantal thema paviljoens, wat behalve WOII ook gaat over speelgoed (waarvan vele militaire
modelbouw), oude landbouwwerktuigen (waaronder 300 verschillende tractoren), het droogleggen van de Pontijnse moerassen (in de jaren 1930 drooggelegd onder de regering van Benito Mussolini) en het alledaagse leven van toen. Toch moet gezegd worden van hetgeen je te zien krijgt over en uit de Tweede Wereldoorlog van een uitzonderlijk niveau is. In verschillende paviljoens wordt met diorama’s uitgebeeld hoe Italië bij de oorlog betrokken werd, hoe de woestijnoorlog in Noord Afrika verliep, de landing van de Geallieerden bij Anzio, de slag om Monte Cassino en meer. Twee paviljoens zijn geheel ingericht met militaire voertuigen uit die periode. Alhoewel ze wel vreemd staan opgesteld (in rijen achter elkaar), verkeren ze in een uitstekende onderhouden staat. De vele voertuigen zijn vooral van geallieerde makelij en natuurlijk Italiaans. Op de binnenplaats staat nog een Fairchild C-119 "Flying Boxcar", alhoewel deze militaire transportvliegtuigen, wel van de periode na de WOII zijn is het indrukwekkend te zien als zijn motoren aan staan. Het museumpark wordt goed onderhouden en bevat ook nog een restaurantje en een picknickgebied. Voor verzamelaars van materialen uit de WOII is er nog een grote shop aanwezig. Het Museo Piana della Orme is ondanks dat het niet helemaal het WOII gehalte heeft een juweeltje in de Italiaanse regio Latinum en door de grootte van het museumpark komt de WOII geïnteresseerde ruimschoots aan zijn trekken!

Een object wat zeer zeker de moeite waard is om te zien is de M4A1 DD Sherman die hier staat, opgedoken voor de kust van Salerno in 2002.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kees Jan Koster & Leon Theelen
  • Foto's: Kees Jan Koster

Gerelateerde boeken

British and American Tanks of World War Two
Tanks of the World

41.443318, 12.984006