TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum Landingen op Sicilië 1943

Dit mooie maar niet erg bekende museum ligt vlak bij de haven van Catania, gehuisvest binnen een oud fabrieksgebouw dat helemaal is gerenoveerd. De ruimte wordt gedeeld met een ander museum en nog andere organisaties.
Voor het gebouwencomplex is een grote openbare parkeerplaats. Vergeet niet eerst te betalen, er wordt regelmatig gecontroleerd!

Het museum beslaat een groot deel van het gebouw, verdeeld over 3 verdiepingen en bijna 3000 vierkante meter. Het grootste deel daarvan is een permanente expositie, terwijl een klein deel is gereserveerd voor wisselende exposities met een WW2 thema.
Toegang tot het museum is een beetje apart omdat elk bezoek start met een korte inleiding van een van de medewerkers (in verschillende talen), gevolgd door een bezoek aan een nagebouwd Italiaans stadspleintje. Toegang is ongeveer elke 15 minuten. Vanaf het pleintje worden de bezoekers naar een nagebouwde, donkere schuilkelder gebracht, waar een luchtbombardement wordt gesimuleerd. Heel veel lawaai! Na het korte bombardement komen de bezoekers terug op hetzelfde stadspleintje, maar nu met grote verwoestingen door de luchtaanval.

Vanaf hier kunnen de bezoekers vrijelijk de rest van de collectie en displays bekijken die op de drie verdiepingen staan uitgestald.
Er zijn veel wapens en uniformen van alle partijen te zien, een nagebouwde Italiaanse bunker, veel foto's en krantenartikelen, en een paar kanonnen, ook buiten.

Voor de actuele bezoekersinformatie, moet u contact opnemen met het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Francois Dumas
  • Foto's: Francois Dumas

37.509815, 15.101702