TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herinneringsbord Crashlocatie Hampden AE151 ZN-F, 106 Squadron RAF

Project Lost Wings '40 - '45 heeft in de Gemeente Emmen Herinneringsborden geplaatst op de plekken waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen zijn neergestort.

Op zondag 21 december 1941 stijgt Hampden AE151 ZN-F samen met 5 andere kisten van RAF 106 squadron op vanaf RAF Coningsby om als deel van een formatie van totaal 15 Hampdens diverse doelen in noordwest Duitsland aan te vallen. Een uur na vertrek breekt Bomber Command de missie af vanwege een ontbrekend wolkendek boven het doelgebied. Het verzonden morsebericht wordt echter niet ontvangen door AE151 ZNF. Het toestel vliegt door naar het opgegeven doel, Oldenburg, waar het, beschoten door antiluchtdoelgeschut (FLAK), tot de aanval overgaat. Ondanks diverse treffers lukt het ze hun doel te bombarderen maar de neus van het vliegtuig wordt bij het overvliegen zwaar beschadigd. Navigator/bommenrichter Anthony Carter komt hierbij om. Zwaar beschadigd zet het toestel koers naar huis maar vlakbij Schoonebeek stopt één van de twee motoren. De bemanning besluit een noodlanding te maken en worden krijgsgevangen gemaakt. Anthony Carter ligt begraven op de Gemeentelijke Begraafplaats in Schoonebeek.

Bemanningsleden:
Reginald Stanley Hartgroves RAF POW piloot
Anthony Carter RAF KIA navigator
Ronald Yearsley RAF POW radiotelegrafist-boordschutter
Douglas Martin RAF POW staartschutter

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)