TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herinneringsbord Crashlocatie Lancaster LM370 SR-K2, 101 Squadron RAF

Project Lost Wings '40 - '45 heeft in de Gemeente Emmen Herinneringsborden geplaatst op de plekken waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen zijn neergestort.

Op donderdag 18 november 1943, om 17:21 uur, stijgt Lancaster MK III LM370 SR-K2 van RAF 101 squadron Pathfinder Force op vanaf RAF Ludford Magna voor een aanval op Berlijn met totaal 444 bommenwerpers. Voorzien van ABC-apparatuur, om de Duitse radar te verstoren, maakt het toestel deel uit van de eerste groep Pathfinders, een elite-eenheid die de hoofdformatie voorgaat om de doelen te markeren. Op de terugweg naar haar thuisbasis wordt de Lancaster aangevallen door een Junkers JU88 van het 2./NJG 3 (Nachtjagdgeschwader), gevlogen door Feldwebel Rudi Frank. Rond 23:12 uur explodeert LM370 SR-K2 hier boven het veld. Alle 8 bemanningsleden komen hierbij om, delen van het vliegtuig liggen over een groot gebied verspreid. Alle bemanningsleden liggen begraven op de Gemeentelijke Begraafplaats in Schoonebeek.

Bemanningsleden:
Charles Patric McManus RAF KIA piloot
Kenneth Jones RAF KIA boordwerktuigkundige
Guy Dermot Spyers RAF KIA navigator
Anthony Ezra Rosen RAF KIA radiotelegrafist
Barry Kingsley Petyt RAF KIA bommenrichter
George Herbert Gittins RAF KIA staartschutter
Charles Harold Downs RAF KIA boordschutter
George Philip Herman RCAF KIA speciale radio operator

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)