TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Emaillefabriek Oskar Schindler

Deze emaillefabriek werd van 1939 tot 1944 gerund door de Sudetenduitse industrieel Oskar Schindler. Daarbij maakte hij gebruik van goedkope Joodse arbeiders. Hij behandelde zijn Joodse werknemers goed en hield 1.100 van hen uit handen van de nazi’s door ze over te brengen naar een werkkamp bij zijn nieuwe onderneming in Brünnlitz, Tsjechië. Voor het redden van deze Joden werd Schindler na de oorlog door Yad Vashem onderscheiden tot "Rechtvaardige onder de Naties". Zijn verhaal werd bekend door de speelfilm "Schindlers’s List" (1993) van regisseur Steven Spielberg.
De voormalige fabriek van Schindler is omgevormd tot een uniek museum dat het verhaal vertelt van de stad Krakau vanaf de jaren 1939 tot 1946. Ook het bureau en de trap uit de film zijn geintegreerd in de rondgang.

Foto 1: Ingang van het museum in de emaillefabriek.
Foto 2 & 3: Gedeelte van het museum.
Foto 4: Het bureau van Oscar Schindler.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bas Stoffelsen & Mireille Timmerman
  • Foto's: Marco Hilgers (1, 3), Lennard Bolijn (2, 4, 5)

Gerelateerde boeken

Oskar Schindler
Schindlers Lijst
The Polish Army 1939–45
Encyclopedie van de Holocaust
The Encyclopedia of Weapons of WWII

okt2016

Fabriek Oskar Schindler is nu monument

De voormalige fabriek van de bekende verzetsstrijder Oskar Schindler in de Poolse stad Krakau is officieel benoemd tot nationaal monument. De Oskar Schindler Stichting wil er een holocaustmonument van maken.

Lees meer

  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 1 mei 2008

Schindler, Oskar

De persoon Oskar Schindler werd beroemd door Steven Spielbergs speelfim “Schindler's List” uit 1993. De Sudeten-Duitser groeide uit tot symbool van menselijkheid en moed, omdat hij vanuit zijn positie als succesvol zakenman tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van bijna 1.100 Joden redde die voor hem werkten in zijn fabriek. Daarvoor werd hij door het Israëlische Holocaustherdenkingscentrum Yad Vashem onderscheiden als Rechtvaardige onder de Naties, een belangrijke onderscheiding die wordt uitgereikt aan niet-Joden die Joden hebben gered van de nazi’s.

  • Artikel door Kaj Metz
  • Geplaatst op 2 april 2015

TK-3 & TKS Tankette

De TK-3 (of kortweg TK) en TKS waren zogenaamde tankettes, tanks met de omvang van een auto die te klein waren om gerekend te worden tot de lichte tanks. Ze werden tussen 1931 en 1939 in het Poolse Leger gebruikt. De Poolse tankette was gebaseerd op het chassis van de Britse Carden Loyd tankette. Zowel de TK-3 als de TKS werden veelvuldig ingezet tijdens de Duitse invasie in Polen, in september 1939, maar bleken geen partij te zijn voor de zwaardere Duitse tanks. Meer dan 100 exemplaren werden gedurende de Tweede Wereldoorlog doorgebruikt voor verschillende doeleinden.