TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Emaillefabriek Oskar Schindler

Deze emaillefabriek werd van 1939 tot 1944 gerund door de Sudetenduitse industrieel Oskar Schindler. Daarbij maakte hij gebruik van goedkope Joodse arbeiders. Hij behandelde zijn Joodse werknemers goed en hield 1.100 van hen uit handen van de nazi’s door ze over te brengen naar een werkkamp bij zijn nieuwe onderneming in Brünnlitz, Tsjechië. Voor het redden van deze Joden werd Schindler na de oorlog door Yad Vashem onderscheiden tot "Rechtvaardige onder de Naties". Zijn verhaal werd bekend door de speelfilm "Schindlers’s List" (1993) van regisseur Steven Spielberg.
De voormalige fabriek van Schindler is omgevormd tot een uniek museum dat het verhaal vertelt van de stad Krakau vanaf de jaren 1939 tot 1946. Ook het bureau en de trap uit de film zijn geintegreerd in de rondgang.

Foto 1: Ingang van het museum in de emaillefabriek.
Foto 2 & 3: Gedeelte van het museum.
Foto 4: Het bureau van Oscar Schindler.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bas Stoffelsen & Mireille Timmerman
  • Foto's: Marco Hilgers (1, 3), Lennard Bolijn (2, 4, 5)

Gerelateerde boeken

Oskar Schindler
Schindlers Lijst
The Encyclopedia of Weapons of WWII
The Polish Army 1939–45
Encyclopedie van de Holocaust
Fabriek Oskar Schindler is nu monument

okt2016

Fabriek Oskar Schindler is nu monument

De voormalige fabriek van de bekende verzetsstrijder Oskar Schindler in de Poolse stad Krakau is officieel benoemd tot nationaal monument. De Oskar Schindler Stichting wil er een holocaustmonument van maken.

Lees meer