TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kokoda Trail - McDonald's Corner (startpunt)

McDonald's Corner was het beginpunt van de Kokoda Trail. Het Australische leger legde hier tot aan de Goldie River een weg aan dat geschikt was voor legerjeeps.

Een overgangsrite in de Australische cultuur, behalve een bezoek aan Gallipoli in de Dardanellen, is het bewandelen van de Kokoda Trail.

De gevechten vonden tussen juli en november 1942 plaats in het Owen Stanley-gebergte en waren een beslissende overwinning tegen het voorheen onoverwinnelijke keizerlijke Japanse leger.

Voor iedereen die overweegt om de route te bewandelen (het wordt soms de Kokoda Trail genoemd, maar Aussies spreken van "The Track"), kan het reliëfmodel op de Bomana War Cemetery enige waarschuwende richtlijnen over de topografie en de het ruige landschap van "de wandeling" bieden.

De volledige route bewandelen kost naar schatting 50 uur. Met vijf uur per dag is dat een tocht van tien dagen in hitte, bergen op en af. De lengte van de Trail is ongeveer 96 km, en de hoogte van alle beklimmingen ligt op meer dan 6000 meter.

Veel (en vooral Australische) reisorganisaties organiseren groepen om de beproeving deel uit te laten maken van een teambuilding. De kosten bedragen ongeveer twee tot drieduizend dollar per persoon (de vliegtarieven niet meegerekend).

Hoewel het in theorie mogelijk is dat iemand onaangekondigd in Port Moresby aankomt, een paar gidsen inhuurt, de vergunningen betaalt, accommodatie boekt, eten koopt en op pad gaat, is het bijna onmogelijk om de route met succes te belopen. Er hangen simpelweg teveel gevaren aan een dergelijke benadering.

Een gedetailleerd overzicht van de trek is te vinden hier.

Peter Brune's "A Bastard of a Place: The Australians in Papua: Kokoda, Milne Bay, Gona, Buna, Sanananda" is een aanrader om een goede basis te krijgen van de gevechten rondom de Trail.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Matthew Stevenson + Kaj Metz
  • Foto's: Matthew Stevenson
  • Pacific Wrecks

-9.383333, 147.416667