TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Turnbull War Memorial Park

Het huidige vliegveld voor Alotau ligt waar op oude kaarten Airstrip No. 1, Gurney, werd aangegeven. De beslissende gevechten vonden echter plaats bij Strip No. 3, waar nu een kleine monumentencomplex is

Het monument staat aan de hoofdweg van de luchthaven naar de stad. U kunt hier komen door de buschauffeur te vragen om bij het oorlogsmonument te stoppen. U kunt ook liften. Over het algemeen zijn de meeste mensen in PNG buitengewoon vriendelijk, maar vermijd om 's nachts alleen te voet rond te dwalen.

Omdat PNG zo ontoegankelijk is, worden de landcampagnes voor Nieuw-Guinea in het westen weinig begrepen. Bijna alle geallieerde soldaten in Milne Bay waren Australisch en werden in 1942 gestuurd om Nieuw-Guinea te beschermen tegen het oprukkende Japanse leger. Er waren echter ook enkele Amerikanen gestationeerd in Gurney. De bittere gevechten van 25 augustus - 7 september 1942 maakten ook Amerikaanse slachtoffers.

Tactisch gezien vochten de Japanners in Milne Bay net zoals ze dat deden op Guadalcanal tijdens de Slag om de Tenaru. Ze landden aanvalstroepen verder langs de kust en voerden een directe aanval uit op verschanste geallieerde (hier Australische) posities.

De gevechten woedden in de jungle langs de hele noordkust van Milne Bay, en er waren ondersteunende zee- en luchtcomponenten.

Om een ​​idee te krijgen van de Australische kant van de strijd, is "Bluey Truscott" van Ivan Southall erg suggestief.

Ik heb het nieuwe boek van Michael Veitch, "Turning Point: The Battle for Milne Bay 1942 - Japan's first land defeat in World War II" niet gelezen, maar uit de recensies en stukjes die op internet beschikbaar zijn, lijkt het een uitstekend boek te zijn.

Voor een Amerikaans overzicht van de campagnes in Nieuw-Guinea bevat Eric Bergerud's "Touched with Fire: The Land War in the South Pacific" enkele goede hoofdstukken over wat er is gebeurd in wat nu PNG is.

War Memorial Park
Het park bestaat uit een drietal monumenten en een reliëfkaart met een overzicht van het slagveld. Een van de monumenten is ter nagedachtenis aan de 61st Battalion (Queensland Cameron Highlanders). De twee achterste monumenten staan op het graf van 65 onbekende Japanse mariniers die op 31 augustus 1942 sneuvelden.

De teksten de monumenten:

In memory of the
officers, NCO’s and men of the 7 & 18 Aust Inf Bdes
who gave their lives in
defending Turnbull Field.

This marks the western most point in Milne Bay
of the Jap advance Aug-Sep 42,
also the southern most point
of the Jap advance in the S.W. Pacific.
83 unknown Jap Marines lie buried here.

Erected as a tribute by Australian forces serving in this area. June 1944"


"You are standing on the eastern side of
what was in 1942 No. 3 Airstrip later named
Turnbull Field
In Honor of Sqn Ldr Peter St George Turnbull, D. F. C.
C. O. of No 76 Squadron
Born Armidale NSW 9-2-1917
Killed in Action 27-9-1942 during a strafing
run on enemy near Sandersons Bay
To Strive - To Seek - To Find
Not To Yield
Erected by donations from family, veterans
and those who remember
Propeller donated by R.A.A.F."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Matthew Stevenson + Kaj Metz
  • Foto's: Matthew Stevenson
  • Pacific Wrecks

-10.302203, 150.38707

Lees meer (1)