TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schloss Cecilienhof

Cecilienhof ooit gebouwd als paleis voor de Duitse Kroonprins Wilhelm van Pruisen, is vooral bekend vanwege de Conferentie van Potsdam die daar tussen 17 juli en tot 2 augustus 1945 werd gehouden. Tijdens deze conferentie onderhandelden de Geallieerden over het lot van het verslagen Derde Rijk. Het akkoord van Potsdam werd uiteindelijk ondertekend door Truman (de opvolger van Roosevelt), Atlee en Stalin. De Labour PM Atlee verving halverwege de conferentie Churchill die tijdens de verkiezingen op 26 juli was verslagen. Behalve de Regeringsleiders waren ook de Ministers van Buitenlandse Zaken en hoge militairen aanwezig.

Er waren tal van afspraken gemaakt zoals o.a.:

De grenzen van Duitsland werden opnieuw vastgesteld. Vooral verloor men veel land aan Polen. De grens kwam aan de Oder en de Neisse te liggen;
Over de denazificatie, demilitarisatie en democratisering van Duitsland;
Herstelbetalingen vooral op aandringen van Rusland;
De Duitse burgers binnen de oude grenzen zouden worden gerepatrieerd naar het Duitsland binnen de nieuwe grenzen. Deze leidde tot etnische zuiveringen en een
humanitaire ramp;
De berechting van oorlogsmisdadigers.

In het gebouw zijn o.a. de vergaderzaal en de kamers van de regeringsleiders nog te zien. Op de bovenste verdieping zijn nog diverse prinselijke vertrekken te bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan de Jager
  • Foto's: Frank Bruinsma
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cecilienhof

Gerelateerde boeken

Van George Washington tot Barack Obama
Pendergast!
Who's who in World War Two
De Tweede Wereldoorlog
De Verenigde Staten in de twintigste eeuw