TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Japanse Invasiestrand Milne Bay (A)

Op 25 augustus 1942, als onderdeel van haar campagne om Nieuw-Guinea (nu de staat Papoea-Nieuw-Guinea of ​​PNG) te veroveren, landde het Japanse leger een bataljon aan de rand van wat nu de stad Alotau, aan de noordkust van Milne Bay.

De Japanners landden in de buurt van de nederzetting Alioma. Hun strategische doel waren verschillende Australische landingsbanen in het westen, langs de oevers van Milne Bay Bay.

Rond No. 3 Strip vonden enkele van de zwaarste gevechten plaats. De Japanners vielen aan vanuit het oosten; de Australiërs waren voor de landingsbaan ingegraven. De Japanners konden nauwelijks tussen de zee en de jungle manoeuvreren.

De strijd duurde van 25 augustus tot 7 september 1942, waarna de Japanners zich met meer dan 1000 slachroffers terugtrokken.

Hoewel er vandaag niet veel aan herinnerd wordt, was de slag om Milne Bay doorslaggevend in de geschiedenis van de Pacific War, omdat het de Japanners ervan weerhield de zuidoostelijke kaap van Nieuw-Guinea te veroveren en Port Moresby, de hoofdstad, aan te vallen / te veroveren.

De gevechten bij Milne Bay gingen samen met de landingen van de Amerikaanse marine in Guadalcanal en de overwinning daar bij de Tenaru-rivier (20-21 augustus 1942), vroege aanwijzingen dat het Japanse leger misschien niet zo onoverwinnelijk zou zijn als sinds 1931 was aangegeven.

In 2020 verscheen een nieuw boek over de strijd: Michael Veith's "Turning Point: The Battle for Milne Bay 1942 - Japan's first land defeat in World War II".

Om de Battle of Milne Bay te bestuderen, is het mogelijk om een ​​vlucht te nemen (er zijn er elke dag meerdere) van Port Moresby naar Alotau en te verblijven in een van de vele leuke hotels in de stad.

Alotau International Hotel is redelijk chic. Gematigder, maar even goed, is de Napatana Lodge. Zwakke internetverbindingen kunnen het regelen van een boeking moeilijk maken, maar kamers in de herbergen zijn bijna altijd beschikbaar en het eten is ook uitstekend.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Matthew Stevenson
  • Foto's: Matthew Stevenson

-10.321827, 150.494832