Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Bunkermuseum Jansje Schong

Deze munitiebunker van het type V.F. 7a is in 2016 geopend als Bunkermuseum Jansje Schong. De bunker is weer helemaal opgeknapt en daarmee goed toegankelijk. Het museum bestaat uit twee kamers. In de collectie vind je een aantal zeldzame stukken zoals een gesigneerde Mein Kampf, een bord uit Hitlers Reichs Kanzlei, de stoel waar een verhaal aan vast zit, unieke delen van de Dam Busters A for Apple welke in Castricum is neergestort en wij in 2017 de restanten hebben gevonden welke de Duitsers gebruikt hebben om hun loopgraven in de Atlantikwall te verzwaren, een verzameling nummer-identieke bajonetten, een deel van een raamluik uit Hitlers Berghof met daarin het verbrandde hout en stuk gesmolten camouflagenet, originele versperringen van Egmonds strand en in de filmkamer een aangrijpende film over het mijnenruimen na de oorlog door jonge Duitse dienstplichtige soldaten met daarbij restanten van de mijnen welke ze verwijderden.

Ook bijzonder: in de bunker zitten betonnen deuren.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

52.62477, 4.623328

Bunkermuseum vaart op koers

aug2019

Bunkermuseum vaart op koers

[EGMOND AAN ZEE] Voor bunkermuseum Jansje Schong, gevestigd aan de noordkant van de Boulevard in Egmond aan Zee, is het een prima zomer. Er is veel belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog, zowel bij bewoners als toeristen uit binnen- en buitenland. Het bunkermuseum wordt dan ook goed bezocht. Dit weekeinde zijn er speciale rondleidingen door het duingebied. Ook deze zijn volledig volgeboekt. Het 75-jarig jubileum van de bevrijding, volgend jaar, is bovendien een uitgelezen kans om nog meer in de schijnwerpers te komen.

Lees meer