TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Bunkermuseum Jansje Schong

Deze munitiebunker van het type V.F. 7a is in 2016 geopend als Bunkermuseum Jansje Schong. De bunker is weer helemaal opgeknapt en daarmee goed toegankelijk. Het museum bestaat uit twee kamers. In de collectie vind je een aantal zeldzame stukken zoals een gesigneerde Mein Kampf, een bord uit Hitlers Reichs Kanzlei, de stoel waar een verhaal aan vast zit, unieke delen van de Dam Busters A for Apple welke in Castricum is neergestort en wij in 2017 de restanten hebben gevonden welke de Duitsers gebruikt hebben om hun loopgraven in de Atlantikwall te verzwaren, een verzameling nummer-identieke bajonetten, een deel van een raamluik uit Hitlers Berghof met daarin het verbrandde hout en stuk gesmolten camouflagenet, originele versperringen van Egmonds strand en in de filmkamer een aangrijpende film over het mijnenruimen na de oorlog door jonge Duitse dienstplichtige soldaten met daarbij restanten van de mijnen welke ze verwijderden.

Ook bijzonder: in de bunker zitten betonnen deuren.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

De Berghof
Obersalzberg 1933-1945
Hitler - Hoogmoed 1889-1936
Erinnerungen
Hitler - Vergelding 1936-1945

21aug

Bunkermuseum vaart op koers

[EGMOND AAN ZEE] Voor bunkermuseum Jansje Schong, gevestigd aan de noordkant van de Boulevard in Egmond aan Zee, is het een prima zomer. Er is veel belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog, zowel bij bewoners als toeristen uit binnen- en buitenland. Het bunkermuseum wordt dan ook goed bezocht. Dit weekeinde zijn er speciale rondleidingen door het duingebied. Ook deze zijn volledig volgeboekt. Het 75-jarig jubileum van de bevrijding, volgend jaar, is bovendien een uitgelezen kans om nog meer in de schijnwerpers te komen.

Lees meer

  • Artikel door Sjoerd de Boer
  • Geplaatst op 10 april 2010

Obersalzberg: rustoord of Alpenvesting

Toen op 25 april 1945 meer dan 300 vliegtuigen de Obersalzberg in het Duitse Beieren bombardeerden, was het voorgoed gedaan met het idyllische buitenverblijf van Adolf Hitler. Vijf dagen voordat hij een einde aan zijn leven maakte, was ook deze laatste uitweg uit de bunker in Berlijn afgesloten. Maar waarom bombardeerden de geallieerden de berg nog zo laat in de oorlog? Waren ze bang dat Hitler zich nog in zijn Alpenvesting zou terugtrekken?

  • Artikel door Hans Molier
  • Geplaatst op 9 juli 2003

Operatie Chastise

Guy Gibson en de Dambusters De luchtaanval op een aantal dammen in het Duitse Ruhrgebied door No. 617 Squadron onder leiding van Guy Gibson, zal altijd wel tot de verbeelding spreken. Het is het verhaal van een groep mannen, de Dambusters genoemd, die een aanval ondernam met een wapen, dat weliswaar was uitgetest, maar waarvan men met geen enkele zekerheid kon aangeven of het ook daadwerkelijk zou werken.