TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stalag Luft III

Stalag Luft III was een Duits krijgsgevangenenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog voor voornamelijk gevangengenomen Geallieerde vliegeniers. Het kamp is beroemd geworden door de "Grote Ontsnapping" (Eng: The Great Escape), een goed georganiseerde kampuitbraak van 67 krijgsgevangenen in de nacht van 24 op 25 maart 1944. Slechts 3 van hen bereikte de vrijheid, waaronder 1 Nederlander. De overige 64 werden teruggebracht naar het kamp. Oorspronkelijk had Hitler de order gegeven om alle 64 krijgsgevangen die aan de uitbraak hadden deelgenomen, de architect van het kamp, de officier en de wachters die op dat moment dienst deden te laten executeren. Op aandringen van verschillende hooggeplaatste nazi's werd uiteindelijk besloten om 50 krijgsgevangenen voor het vuurpeloton te leiden. Wat veel mensen niet weten, is dat er voor "The Great Escape" ook een kampuitbraak heeft plaats gevonden, namelijk op 29 oktober 1942. Hier namen 3 krijgsgevangen deel aan mee en allen slaagden er in om Groot-BrittanniŽ te bereiken.

Op 27 januari 1945 werd het kamp geŽvacueerd en de krijgsgevangenen kwamen uiteindelijk in Stalag VII-A terecht. Dit kamp werd op 29 april 1945 door de U.S. 14th Armored Division bevrijd.

Het kamp tegenwoordig:
Tegenwoordig is er nog maar vrij weinig over van het kamp, op een paar fundamenten na. Wel zijn de beroemde ontsnappingstunnels, gebruikt in "The Great Escape", bovengronds aangegeven in de vorm van een herdenkingspad.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Het masker van de massamoordenaar

51.598611, 15.3075

Lees meer (12)