TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Gesneuvelden 2e Regiment Gidsen

Op 18 september 1955 werd te Zelzate het monument ter nagedachtenis van de gesneuvelden van het 2e Regiment Gidsen in de Tweede Wereldoorlog plechtig ingehuldigd. Op 22 en 23 mei 1940 heeft het regiment hier zware gevechten geleverd tegen de Duitsers.

Dit monument werd door de heer Maurice Waucquez ontworpen en de plannen werden getekend door Leon De Mey van het 2 G. De heer Chalmet, Burgemeester van Zelzate zorgde voor de grondvesten. Het monument werd betaald door de financiŽle bijdragen van de leden van de Verbroedering en door de organisatie van allerlei activiteiten.

Het monument heeft de vorm van een obelisk, ontdaan van alle overtollige versiering en draagt op zijn vlakke zijden enkel het bronzen zwaard en de kroon, symbool van de Dynastie. Op het voetstuk de woorden "Het 2de Gidsenregiment aan zijn doden". Woorden die door hun eenvoud meer zeggen dan een opsomming van gebeurtenissen.
Bij de inhuldiging zei de toenmalige voorzitter van de Verbroedering, Leon Godenne, "Ce monument du souvenir concrťtise l'‚me du Rťgiment, son esprit fait de hardiesse et de panache, son chef qui l'a pťtri de ses mains; il rapelle surtout tous nos jeunes gens qui sont tombťs pour l'honneur de son Etendard".
Het monument werd eerst geplaatst ten westen van de brug waar de gevechten plaatsgevonden hadden. Wanneer het nieuwe kanaal Gent-Terneuzen gebouwd wordt, moet het monument verhuizen naar de huidige opstellingsplaats.
Jaarlijks worden bloemen neergelegd in mei tijdens de jaarlijkse herdenkingsdag en op 11 november.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Philippe van Wassenhove
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken

51.201731, 3.808559