TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monumentencomplex "Rode Heuvel"

Op 5 januari 1942 landen bij Jevpatorija 700 Sovjet mariniers, onder leiding van kapitein Buzinov met als doel om het beleg van Sevastopol te doorbreken. De commando's moesten het opnemen tegen een superieure vijand en de kans op succes was gering. De gevechten duurden in totaal 3 dagen, voordat het laatste Sovjet verzet was gebroken. Van de 700 mariniers, vonden er 600 de dood. De Duitse verliezen zijn onbekend. Na afloop van de gevechten werden 12.640 mannen, vrouwen en kinderen door de Duitsers geŽxecuteerd en in een kilometer lange antitankgracht begraven.

Na de oorlog is er in Jevpatorija een monumentencomplex herrezen ter nagedachtenis aan de moedige landing van de mariniers en de slachting die daarop volgde. Zowel de omgekomen burgers als de 600 mariniers zijn hier in 2 massagraven begraven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)