TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Joods Monument Algemene Begraafplaats Valkenburg

Op de Algemene Begraafplaats van Valkenburg staat een monument met de namen van Joodse inwoners van Valkenburg die niet meer terug kwamen uit de concentratiekampen.

Op 11 september 1955 werd deze gedenksteen geplaatst op de Joodse begraafplaats aan de Cauberg ter herinnering aan de gedeporteerde en omgekomen Joodse inwoners van Valkenburg. Jan Diederen schrijft in het boek „42 Joodse Valkenburgers opgepakt en vermoord": „Niet alle vermeldingen zijn correct. Zo is Erna Benedik niet uit Valkenburg gedeporteerd maar samen met haar man Theo Sachman uit Amsterdam. De weduwe Henriëtte Hertog-Berlin heeft de oorlog overleefd en is een natuurlijke dood gestorven. De naam Jacq. Hannef is niet alleen foutief gespeld — het moet Jacob Hanft zijn — maar hij woonde ook niet in Valkenburg maar in Dolberg bij Klimmen. Verwarrend is verder dat alle getrouwde vrouwen zijn vermeld met de achternaam van hun man en niet ook met hun meisjesnaam. Op de gedenksteen zijn de uit Valkenburg gedeporteerde slachtoffers Eva Cok de Wilde en Alice Gebhart-Rosenwald niet vermeld." In boven vermeld boek (ISBN 978-90-805499-3-7) zijn de juiste en uitvoerigere gegevens te vinden in de tabellen ‘Valkenburg’ en ‘Benedik’.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sebastiaan Vonk
  • Foto's: Arnold Schunck