TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Graf Duitse Verzetsstrijder Elspeet

Op de Algemene Begraafplaats van Elspeet bevindt zich het graf van Ernst Camlott.

Ernst Camlott was een Duits architect die medio 1926 naar ís-Gravenhage was gekomen en die betrokken was bij het Nederlandse verzet in Uddel. Bij een droppingactie op 11 april 1945 bij de Vosselt, aan de Aardhuisweg tussen Uddel en de Amersfoortseweg, werd hij, samen met de Nederlander Reijer Schouten, per vergissing doodgeschoten. Ze zijn ook naast elkaar begraven.

Hij werd begraven in Elspeet. Na de oorlog werden vrijwel alle Duitse graven in Nederland overgebracht naar de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn. Op verzoek van zijn moeder bleef het graf van Ernst Camlott in Elspeet. Het is het enige bekende graf van een Duitse verzetsstrijder in Nederland.

Het graf is niet geregistreerd als Nederlands of Duits oorlogsgraf. Op het graf staan alleen zijn achternaam en een tekst, in het Nederlands, geschreven:
ALS GIJ ZOEKT NAAR GODS AKKOORD
ER ZIJN HEMELSE KLANKEN
HET IS AL HARMONIE EN SCHOONHEID
ALS UW ZIEL GODS TONEN HOORT


Op de begraafplaats waren nog twee Duitsers, die omkwamen bij een bombardement op het vliegveld in aanleg aan de Uddelseweg, begraven:

Unter-Feldmeister Gerhard Pichotka; geboren op 21 februari 1913 in DŁsseldorf; Begraven op 22 oktober 1944 in Elspeet, graf III-903. Herbegraven 24 april 1956 in Ysselstein vak AJ, rij 4, nr. 79.

Obergefreiter Fritz Schšdrich; geboren op 17 augustus 1909 in Aken. Begraven op 22 oktober 1944 in Elspeet, graf III-904. Herbegraven 24 april 1956 in Ysselstein vak AJ, rij 4, nr.78.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

52.284803, 5.786463