Oorlogsmonument Vieux-Thann

Dit monument herdenkt alle gevallenen onder de inwoners van Vieux-Thann die in de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Links van het monument is een aparte plaquette geplaatst ter herinnering aan "Malgré Nous", (tegen onze wil) waarbij de Fransen uit de Elzas en uit een deel van Lotharingen moesten dienen in het Duitse leger.

De tekst op de plaquette luidt:

EN HOMMAGE AUX MALGRÉ-NOUS
ET À TOUTES LES VICTIMES DE LA BARBARIE NAZIE

Le 22 juin 1940, lors de la signature de l'armistice qui suivit l'invasion de la France par les forces armées nazies, l'Alsace et La Moselle furent annexées de fait aux IIIe Reich allemand.
A partir de 24 août 1942, 130000 Alsaciens et Mosellans furent incorpés de forces dans l'armée allemande. 40000 d'entre eux moururent sur les fronts d'Europe, loin de leur terre natale et sous un uniforme qui n'était pas de leur.
Parmi eux se trouvaient 120 Vieux-Thannois, , dont 53 ne revinrent jamais aux pays.
Les jeunes filles ne furent pas oubliées. 15000 d'entre elles furent incorporées en tant qu'auxilliaires dans les unités combattantes.

Vieux-Thann, le 26 janvier 2008.

EERBETOON AAN MALGRÉ-NOUS
EN AAN ALLE SLACHTOFFERS VAN HET NAZIE BARBARISME

Op 22 juni 1940, tijdens de ondertekening van de wapenstilstand na de invasie van Frankrijk door de nazi-strijdkrachten, werden de Elzas en de Moezel de facto gehecht aan het Derde Duitse Rijk.
Vanaf 24 augustus 1942 werden 130000 Elzas en inwoners van Moselle opgenomen in het Duitse leger. 40000 van hen stierven aan de fronten van Europa, ver van hun thuisland en in een uniform dat niet van hen was.
Onder hen waren 120 inwoners van Vieux-Thann, van wie er 53 nooit naar het land terugkeerden.
De meisjes werden niet vergeten. 15000 van hen werden opgenomen als hulp in de vechteenheden.

Vieux-Thann, 26 januari 2008.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne