TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fort Gorgast

Fort Gorgast werd tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog omgebouwd tot veldhospitaal en wist de zware gevechten in het voorjaar van 1945 te overleven.

Het fort is ook gebruikt door het Rode Leger tijdens de mars in Berlijn, een deel ervan is tot ontploffing gebracht toen ze vertrokken, omdat ze het niet in goede staat wilden achterlaten voor de Duitsers. Er ligt nog militair materieel in de loopgraaf, dus zwemmen is ten strengste verboden. Het fort maakte deel uit van het "Fort Küstrin", dat gedeeltelijk ten oosten van de rivier de Oder lag met drie forten, maar Gorgast is de enige die in het westen van de rivier ligt. Toen het in de jaren 1890 werd gebouwd, was het plan om verschillende forten te hebben die zichzelf zouden moeten ondersteunen via artillerie, maar de wapens ontwikkelden zich zo snel dat het in dat opzicht bijna nutteloos was toen het uiteindelijk voltooid was. Later gebruikte de PAVN het als munitiedepot.

Het fort is momenteel open voor het publiek.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Soviet Casualties and Combat Losses in the Twentieth Century
Berlin
Berlin 1945