TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kamp Stalag XB Sandbostel

Het voormalige concentratiekamp Stalag XB in Sandbostel was eigenlijk een krijgsgevangenen-en opvangkamp. Later werd het ook een buitenkamp van het KZ Neuengamme. Sinds het complex onder 'Denkmalschutz' staat raken de gebouwen steeds meer in verval. Het is particulier terrein.

Kamp
In deze omgeving is het Freiwillige Arbeitsdienst Deutschland (Duits Vrijwilliger Werkgroep Organisatie - opgesteld door de toenmalige gemeente) begonnen met de bouw van het kamp in 1932, een jaar later werd de bouw overgenomen door de Reichsarbeitsdienst (Landelijke Werkgroep Organisatie).

Na 1 september 1939, werden er aanvankelijk Britse civiele geÔnterneerden en Poolse krijgsgevangenen ondergebracht in grote tenten.

Tijdens de oorlog arriveren er Belgische, Franse, POWs (krijgsgevangenen) uit ServiŽ en Rusland.

Op 29 april 1945 bevrijdden de Britse troepen Stalag XB.
In het begin van juni 1945 verlaten de laatste POWs en KZ gevangenen het kamp. De Britse installeren vervolgens in dit kamp een internatie kamp voor de SS en de nazi leiders, alsook voor bewakers van het voormalige Stalag XB.

Begraafplaats
Omdat veel documenten verloren zijn gegaan tijdens de chaos van de bevrijding en de tijd erna, is het zeer moeilijk te bepalen hoe hoog het sterfte aantal van de gevangenen in Sandbostel kamp was. Er is vervolgens in 1949/50 door de autoriteiten een commissie geÔnstalleerd die het dodental vast stelde tussen 8.000 en maximaal 8.500 Sovjet soldaten. Het werkelijke aantal is waarschijnlijk hoger. Volgens een verklaring van een POW (kamp gevangene), die destijds de tolk was van een Duitse officier, zouden er zelfs alleen in de winter van 1941/42, 35.000 Sovjet gevangenen zijn omgekomen.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)