Monument Concentratiekamp Ahlem

Achter de Begraafplaats van het Gemenebest, is dit Monument geplaatst. Het herdenkt de slachtoffers van het concentratiekamp Ahlem, wat zich op deze plaats heeft bevonden.

Op het bord bij het Monument staat de volgende (in het Nederlands vertaalde) Duitse tekst:
Het concentratiekamp Ahlem, een externe uitbreiding van het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg, heeft zich 150 meter naast dit monument bevonden.

In november 1944 werden circa 1000 mannelijke gevangenen, hoofdzakelijk Joden uit Polen naar Ahlem gebracht om aan de ondergrondse asfalt tunnels voor de oorlogsindustrie te werken. Hierna kwamen er in de opvolgende maanden nog 500 mannen van verschillende nationaliteiten naar het kamp.

Zo'n 750 gevangenen stierven, ze verhongerden, bevroren of ze bezweken aan besmetting, het harde werken, door mishandeling, of werden vermoord.

In het begin werden de doden in het crematorium op de Seelhorster begraafplaats gecremeerd. Later werden de lijken in massagraven begraven.

Met de geallieerde troepen in zicht, braken de SS-ers het kamp op 6 april 1945 af en lieten meer dan 600 gevangenen een dodenmars uitvoeren naar het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Meer dan 200 zieke, volledig uitgeputte gevangenen bleven in het kamp achter. Van hen stierven er 16 in de vier opvolgende dagen. De overlevenden werden op 10 april 1945 door Amerikaanse troepen bevrijdt. 51 van hen stierven na de bevrijding aan de gevolgen van de gevangenschap in het concentratiekamp.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Paul & Anneke Moerenhout
  • Foto's: Paul & Anneke Moerenhout