TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, Belgiė, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Bunkerpark Martinet i Montellą

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog werd door Franco de opdracht gegeven om in het geheim deze indrukwekkende bunker linie te bouwen.

De dictatuur van Franco was bang voor een invasie van de geallieerde strijdkrachten. Dus liet hij deze linie bouwen die bestaat uit bijna tienduizend bunkers, een linie vergelijkbaar met de linies die andere grootmachten hadden gebouwd om hun grenzen te verdedigen, zoals Mussolini deed in de Alpen. Omdat de Spaanse burgeroorlog nog kort geleden was en de Spaanse bevolking geen behoefte had aan een oorlog, werd de keuze gemaakt om de linie in het geheim door het Spaanse leger te laten bouwen.

De bunker linie loopt door de Pyreneeėn van Cap de Creus (aan de Middellandse zee in Girona) tot Paķs Basc (in Baskenland vlak bij de Atlantische oceaan).

Enkele jaren geleden is er door de Spaanse regering voor gekozen om enkele bunkers open te stellen voor publiek omdat met de huidige bewapening en manier van oorlogvoering het nut van deze bunkers is achterhaald.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: TracesOfWar.com